Ana İş Alanlarımızın
Dönüşümü
Uyumun Yankıları: Sürdürülebilir Kalkınma için Köprüler Oluşturmak

Sabancı Holding'deki sürdürülebilirlik bağlantılı Ar-Ge ve inovasyon kültürümüz, sadece büyüme fırsatlarını açığa çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma yolunda ortak değer yaratılmasını da teşvik ediyor.
#İklim #Dijital #Dijitalleşme #Uyumun Yankıları #Emisyon #Enerji #Küresel #İnovasyon #Yatırım #Yönetim #Sosyal #Strateji #Teknolojiler #Dönüşüm

Sürdürülebilir iş modellerinde büyümenin, iş geliştirme ve inovasyon ile iç içe olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, yeni ekonomi temalarımızı; çeşitli büyüme platformlarında yeni iş fırsatlarına dönüştürmek için çok yönlü geçmişlere sahip iş geliştirme ve inovasyon ekipleri oluşturuyoruz.

Birbirleri arasında sinerji yaratan ekosistemler kurarak yeni ekonomide entelektüel sermayemizi geliştirme imkânı buluyoruz.

Ar-Ge ve
İnovasyon

Sabancı Holding, 2023 yılında da Ar-Ge ve inovasyona verdiği stratejik önemi sürdürerek, sürdürülebilir büyüme ve yeni teknolojileri benimseme konusundaki kararlılığıyla uyumlu çalışmalar yürüttü.

Dijital teknolojilerin, geleceğin ekonomisini şekillendirmedeki rolünün farkında olarak, dijitalleşme girişimlerini ileriye taşımak için çabalarımızı yoğunlaştırdık. Bu doğrultuda, stratejik ortaklıklar ve hedefe yönelik yatırımlar yoluyla, dijital yetenekleri geliştirmeyi ve hızla gelişen dijital ortamda inovasyonu teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bunların yanı sıra sürdürülebilirlik; inovasyon gündemimizin temel taşlarından biri olmaya devam etti. Büyüme için yeni fırsatların önünü açarken bir yandan da çevresel zorlukların üstesinden gelmek için sürdürülebilirlikle bağlantılı Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine olan bağlılığımızı güçlendirdik. Sürdürülebilir büyüme platformlarına yatırım yaparak, paydaşlar için ortak değer yaratmak ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA'lar) ulaşılmasına katkıda bulunmak için çalıştık.

Bu bakış açısıyla, sektörleri yeniden şekillendirmede ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemede dönüştürücü potansiyellerinin farkında olarak, gelişmekte olan teknolojilere stratejik yatırımlar yapmaya devam ettik. Yenilikçi startuplar ve girişimlerle ortaklıklar kurarak ekosistemin büyüme potansiyelinden yararlanmayı ve startuplar ile yerleşik işletmeler arasında iş birliğini teşvik etmeyi amaçladık. Dijital fabrika platformlarından, endüstriyel giyilebilir cihazlara ve yapay zekâ destekli sanal asistanlara kadar, yatırımlarımız çeşitli sektörleri kapsadı ve bizi teknolojik inovasyonun ön saflarında konumlandırdı.

Bunlara ek olarak, yaratıcılığı, deneyselliği ve işlevler arası iş birliğini teşvik ederek kuruluşumuz ve Topluluk şirketlerimiz genelinde bir inovasyon kültürü yaydık. Hackathonlar, inovasyon yarışmaları ve yetenek geliştirme programları gibi girişimler aracılığıyla, ekiplerimizi cesurca düşünmeleri ve hızla gelişen iş dünyasında anlamlı bir değişim yaratmaları için güçlendirdik.

2025 yılına kadar Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarımızın %70'inin SKA’lara hizmet etmesini hedefliyoruz.*

 

*Aksigorta, Agesa, Akçansa, Brisa, Carrefoursa, Çimsa, Kordsa, Teknosa, Temsa, Enerjisa Enerji, Enerjisa Üretim, SabancıDx dahildir.

Sabancı Holding'de inovasyon ve dönüşüm süreci sırasıyla Keşif, Fikir Üretme, Kuluçka & Ticarileştirme ve Scale-Up'ı içeren bir döngü olarak görülüyor. Bu aşamalar, Topluluk şirketleri genelinde büyüme ve inovasyonu teşvik edecek şekilde konumlandırılıyor. İnovasyon ve dönüşüm döngüsü dört temel aşamaya dayanıyor: X-Lab, X-Teams, hızlandırıcı program Sabancı ARF ve Sabancı Ventures.

X-Lab, Sabancı Topluluğu şirketlerinde tasarım odaklı düşünme, yalın startup ve diğer inovasyon temelli yöntemleri kullanarak yenilikçi bir bakış açısı oluşturmaya odaklanıyor.

X-Teams, problem alanını doğrulama, ölçeklenebilirliği değerlendirme, uygun çözüm alanlarını/yeni teknolojileri araştırma ve analiz etme yoluyla, Sabancı Topluluğu’nun bu çerçevedeki yetkinliklerini değerlendirmeyi ve ilerisi için bir yol haritası geliştirmeyi amaçlıyor.

Sabancı ARF (Almost Ready to Fly), Topluluğun erken aşama hızlandırma programı olarak konumlanıyor. Bu 20 haftalık program, başlangıçta tohum yatırımı ve demo gününde potansiyel bir takip yatırımı, mentorluk, ağ kurma ve Topluluk şirketleriyle iş birliği fırsatları sunuyor. Sabancı ARF, seçilmiş startupların (hem Topluluk şirketlerindeki hem de başvuru yoluyla dışarıdan startupların) hızlı bir şekilde ölçeklenmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Sabancı Ventures, Topluluğun kurumsal girişim sermayesi kolu olarak yer alıyor. Bu doğrultuda Sabancı Ventures, ticarileşmiş gelir sonrası ölçek büyütme projelerine yatırım yapıyor ve hem yatırım hedefleri hem de Sabancı Topluluğu şirketleri açısından güçlü sinerji ve değer yaratma fırsatlarını yakalamak için çalışıyor.

*Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) ClimAccelerator KIC, start-up'ların iklim çözümleri için inovasyon yapmaları, katalizör olmaları ve bu çözümlerin potansiyelini ölçeklendirmeleri için küresel bir programdır.

Sabancı Global Teknoloji
Merkezi GmbH (SGTC)

Sabancı Holding, 2023 yılında Münih Teknik Üniversitesi'nde (TUM) bulunan Sabancı Global Teknoloji Merkezi'ne (SGTC) 2,2 milyon Euro yatırım yaptı.

SGTC, Avrupa'da güçlü bir üniversite-sanayi iş birliği örneği oluşturuyor ve Sabancı Topluluğu'nun sürdürülebilir kalkınmayı destekleme taahhüdünün altını çiziyor.

Üstün teknolojik donanıma sahip olan Merkez, Sabancı Topluluğu şirketleri Çimsa ve Kordsa için bir inovasyon ve araştırma merkezi olarak hizmet verecek.

SGTC, gelişmiş yapı malzemeleri, kompozit teknolojileri ve inşaat güçlendirme gibi alanlarda öncü araştırmaları teşvik eden sekiz özel son teknoloji laboratuvarı barındırıyor. Çimsa ve Kordsa'nın Türkiye'deki fabrikalarında geliştirilen ürünler, SGTC aracılığıyla Avrupa pazarına yeniden sunulacak.

Sabancı Topluluğu'nun 'Türkiye ile dünyayı birleştirme' amacına hizmet eden bu model, Türkiye'nin katma değerli ihracat seferberliğinin de itici güçlerinden biri olacak.

SGTC, altı farklı ülkeden profesyonellerin oluşturduğu çeşitlilik arz eden ekibiyle uluslararası iş birliği ve uzmanlığı bünyesinde barındırıyor. Ayrıca, Çimsa ve Kordsa ekipleri iki kadın yönetici tarafından yönetiliyor ve bu alanda Sabancı Topluluğu UNESCO İstatistik Enstitüsü'nün dünya genelinde Ar-Ge faaliyetlerinde istihdam edilen kadın oranı olan %30'un üzerine çıkıyor.

Sürdürülebilirlik odaklı inovasyona önem veren Sabancı Topluluğu, 2023 yılında Almanya'da açılan SGTC ve Endonezya'da açılan Kordsa Asya Pasifik Teknoloji Merkezi ile toplam Ar-Ge ve teknoloji merkezi sayısını Türkiye'de 6, yurt dışında 2 olmak üzere 8'e yükseltti.

Sabancı Holding ayrıca, Enerjisa şirketlerinin de üyesi olduğu ABD'deki MIT Energy Initiative Future Energy Systems Center ve Sabancı Üniversitesi-Kordsa iş birliği ile kurulan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi gibi çeşitli üniversite-sanayi iş birliği modellerini de geliştiriyor.

Özetle, 2023'teki Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımız; stratejik olarak dijital dönüşüme, sürdürülebilirliğe ve ekosistemle daha kapsamlı iş birliklerine odaklandı. Çevik, duyarlı ve ileri görüşlü olmaya devam ederek önümüzdeki zorlukların üstesinden geleceğimize, farklılaşacağımıza, büyüme ve değer yaratmaya yönelik yeni fırsatları ortaya çıkaracağımıza inanıyoruz.

Sürdürülebilir İş Modelleri
için Dijitalleşme

Sabancı Topluluğu dijital stratejisi sadece Topluluk şirketlerinin ve Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandırmayı değil, aynı zamanda ölçeklendirilmiş iş modellerini ve uluslararası genişlemeyi de hedeflemektedir. Bu vizyonu desteklemek amacıyla Sabancı Holding, mevcut dijital yetkinlikleri geliştirmek ve hedef alanlarda yeni yatırımları hızlandırmak üzere Dijital Stratejik İş Birimi'ni (SBU) kurmuştur.

2023 yılında Max Roger Speur liderliğinde kurulan Dijital Stratejik İş Birimi, SabancıDx ile bulut iş altyapısını ve hizmetlerini geliştirmeye, Opportune ve Radiflow şirketleri ile dijital pazarlama ve siber güvenlik alanlarındaki büyümeyi desteklemeye odaklanmıştır.

Sabancı Topluluğu'nun dijital ve teknoloji perakendeciliği iş birimi, ileriye dönük olarak sürdürülebilirlikle bağlantılı inisiyatiflerini ve ürünlerini artırmayı, dijital ile fizikselin harmanlandığı bir stratejiyi hayata geçirmeyi planlamaktadır.

Bu vizyon, bulut, büyük veri ve dönüşüm yeteneklerinden yararlanarak bağlı kuruluşlar için entegre bir dijital değer önerisi yaratmaktır.

Topluluğun kapsamlı bilgi birikimi, stratejik ortaklıkları ve küresel kaynak erişimi, dijital değer zincirinin tüm katmanlarında bir katalizör görevi görmektedir.

Gelecekteki girişimler, gelişmekte olan pazarlara ve yeni nesil teknolojilere yapılacak yatırımlara öncelik verecek ve Sabancı Topluluğu için sürdürülebilir ve yenilikçi bir dijital gelecek sağlayacaktır.

Sabancı Holding, dijitalleşmeyi Topluluğun gelecek odaklı sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasında önemli bir itici güç olarak kabul ederek sürdürülebilirlik stratejisine entegre etmeye kararlıdır.

Holding, teknolojiden yararlanarak iş modellerini ve sürdürülebilirlik uygulamalarını geliştiren önemli trendleri ve fırsatları yakalamayı amaçlamaktadır.

Hesap verebilirliği ve ilerlemeyi sağlamak için, dijitalleşmeyle ilgili yıllık Temel Performans Göstergeleri ilgili İcra Kurulu üyelerimizin performans değerlendirmesine entegre edilmiştir. Sabancı Topluluğu'nun çeşitli şirketlerinin yönetim kurullarında da görev alan bu üst düzey karar alıcılar, Sabancı Holding'in dijital dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasında öncü rol oynamaktadır.

Sabancı Holding, dijital dönüşüm stratejileri için öncü şirketleri SabancıDx ve Teknosa'nın yeteneklerinden yararlanırken, iç süreçlerinde sürdürülebilirlikle ilgili verilerin şeffaflığını ve doğruluğunu sağlayan veri yönetim sistemlerini de dijitalleştirmektedir.

Bu doğrultuda Sabancı Holding, 2023 yılında ÇSY veri yönetimi için dijital bir platform olan Pulsora'ya Sabancı Climate Ventures aracılığıyla 20 milyon ABD doları tutarında Seri A fonlamasına yatırım yapmıştır. Bu yatırım, veri kalitesini ve doğruluğunu artırmak için ileri teknolojiden yararlanma taahhüdünün bir göstergesidir. Pulsora'nın uzmanlığı ile Sabancı Holding, Topluluk şirketleri tarafından toplanan çevresel, sosyal, iş sağlığı ve güvenliği (İSG), ekonomik ve yönetişim ölçütlerini kapsayan verileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Yapay Zekâ Teknolojilerinde
Büyüyen Atılımlar

SabancıDx, Dijital Stratejik İş Biriminin dijital pazar stratejisi doğrultusunda çoklu ve hibrit bulut çözümleri ve teknolojileri sağlayıcısı konumunu güçlendirmiştir.

Microsoft ile yapılan stratejik ortaklık, Sabancı’nın bulut değer önerisini genişleterek Azure özelliklerinin Türkiye’de kullanılmasına olanak tanımaktadır. Microsoft ile yapılan iş birliği anlaşması hem yerel hem de küresel müşteri ihtiyaçlarına yanıt verecek hibrit bulut çözümleri sunmaya odaklı bir çerçeveye dayanmaktadır. Bu iş birliği, Türkiye’nin dijital ekosistemine hibrit bulut ve yapay zekâ yetkinlikleri kazandıran Bulut Çözüm Merkezi’ne kadar uzanmaktadır. Anlaşma aynı zamanda SabancıDx’e Güneydoğu Avrupa, Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu ve Afrika’da potansiyel büyüme fırsatları sunarak pazara erişim ve döviz cinsi gelir elde etme imkânı tanımaktadır. SabancıDx, Microsoft ortaklığının yanı sıra başka büyük markalarla bulut ve bulut altyapısı ortaklıkları başlatarak, bulut çözümlerinin uygulanması ve yönetimi konusunda dijital yerli yeteneklerin uzmanlığından yararlanmakta ve böylece büyüyen müşteri tabanına daha iyi hizmet sunmaktadır.

Sabancı Ventures ise Topluluk şirketlerinin yeni büyüme alanlarını belirlemesi için bir ‘sensör’ görevi görmekte, inovatif iş modelleri ve/veya en son teknolojilere sahip yatırım fırsatlarını aktif olarak değerlendirmektedir. SV, Nesnelerin İnterneti (IoT), yapay zekâ (AI) ve büyük veri, iklim teknolojisi, insurtech, sağlık teknolojisi, fintech, mobilite, ileri malzemeler ve bulut teknolojisi gibi dijital alanlara odaklanmaktadır.

Sabancı Topluluğu şirketlerinin Sürdürülebilir İş Modelleri için Dijitalleşme konusundaki örnek uygulamaları ve çözümleri için lütfen Ana İş Alanlarımızın Dönüşümü Bölümünü indiriniz.

Çevresel Yatırımlar
ve Harcamalar

Sabancı Topluluğu olarak, çevresel harcamaları mevzuata uyum için gerekli olanlar (kanunen zorunlu olanlar) ve kanunen zorunlu olmayanlar olmak üzere iki kategoride sınıflandırıyoruz. 2023 yılında Topluluk şirketlerimizin çevresel harcamaları, 354 milyon TL'yi aştı. Bu çevresel harcamaların %67'si kanunen zorunlu olmayan (yani mevzuata uyumun ötesine geçen) harcamalardan oluşmaktadır.

Büyüme alanlarımızdaki çevresel yatırımlar sadece 2023 yılı içinde 8,9 milyar TL’ye yaklaştı. Bu yatırımları, sürdürülebilir kalkınmaya katkıları açısından üç kategoride takip ediyoruz. Bu bağlamda, 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz en büyük çevresel yatırım, %64 ile azaltım yatırımları kategorisinde gerçekleşti.

*Genellikle operasyonel harcamalarını (OpEx) veya enerji verimliliği ekipmanlarının satın alınması ve/veya modernizasyon gibi sermaye harcamalarını (CapEx) ifade eder. Mevcut faaliyetleri daha sürdürülebilir kılmaya yöneliktir. Rutin bakım-onarım, çevresel ölçüm, vb. giderler dahil değildir. Genellikle ham madde, atık veya sera gazı emisyonu azaltımıyla sonuçlanan harcamaları ifade eder.
**Genellikle sermaye harcamalarını (CapEx) ifade eder. Şirket’in ana faaliyet alanlarındaki büyüme yatırımları bu kategoriye dâhildir. Bu kategorilere uyan birleşme ve satın alma (M&A) faaliyetleri de dahildir

 

1.Azaltım Yatırımları: Azaltım yatırımları, kaynak kullanımını veya sera gazı emisyonlarını yüksek oranda azaltan ve sürdürülebilir kalkınmaya doğrudan katkıda bulunan faaliyetleri kapsıyor.

2.Geçiş Yatırımları: Doğası gereği kaynak ve/veya karbon yoğun olan, ancak alternatif ham madde ve/veya yakıt kullanımıyla üretilen çimento ürünleri gibi daha sürdürülebilir teknolojilere geçiş olarak kabul edilebilecek ürün ve hizmetlere ilişkin yatırımları ifade ediyor.

3.Kolaylaştırıcı Yatırımlar: Kolaylaştırıcı olarak yapılan çevresel yatırımlar; doğrudan kaynak kullanımı veya karbon emisyonu azaltım faaliyeti olarak kabul edilmeyen, ancak ilgili sektörlere girdi oluşturan veya yaygınlaşmasını kolaylaştıran ürünlere yatırımları ifade ediyor.

SKA Bağlantılı
Ürün ve Hizmetler

Sabancı Holding'in portföyünü sürdürülebilir iş modellerine dönüştürme taahhüdü, pek çok farklı sektör genelindeki karbonsuzlaşma ihtiyacını vurgulayan stratejik çerçevesine köklü bir şekilde bağlıdır.

Bu taahhüt, çeşitlendirilmiş bir portföyde karbonsuzlaşmış işlere doğru dönüşümü hızlandırmak için önemli bir adım olan SKA bağlantılı ürün ve hizmetlere yapılan yatırımları içermektedir.

Bu kapsamda, kaynak kullanımını ve sera gazı emisyonlarını azaltan, daha sürdürülebilir teknolojilere geçişi sağlayan; bu teknolojilerin yaygınlaşmasını kolaylaştıran ve/veya olumlu sosyal etki yaratan ürün ve hizmetleri takip ediyoruz.

Tüm Sabancı Topluluğu şirketlerinde bir bilinç değişimi oluştururken, SKA odaklı ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım kararlarımıza rehberlik etmesi için SKA bağlantılı ürün ve hizmetleri, küresel standartları ve en iyi uygulamaları baz alarak yapılandırdığımız kendi iç sınıflandırma sistemimize göre düzenliyor ve izliyoruz. Pozitif değişimin itici gücü olarak sürdürülebilir bir portföye doğru dönüşümümüzü sürekli geliştiriyor ve teşvik ediyoruz.

Daha iyi ve sürdürülebilir bir gelecek için yatırım yapma bilincinin tüm Sabancı Topluluğu şirketlerinde yankılanmasını hedefliyoruz. SKA bağlantılı ürün ve hizmetleri dört kategoride izliyoruz: azaltım, geçiş, kolaylaştırıcı ve olumlu sosyal etki yaratan.

 

*Akbank dahil edilmemiştir. Akbank'ın sürdürülebilir iş modeline ilişkin performansı Sürdürülebilir Finans başlığı altında izlenmektedir.

Sabancı Topluluğu şirketlerinin dünyanın önde gelen yenilikçi SKA Bağlantılı Ürün ve Hizmetleri için lütfen Ana İş Alanlarımızın Dönüşümü Bölümünü indiriniz.

Sürdürülebilir
Finansman

Sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmanın şartlarından birini, finansmanın dönüşümü oluşturuyor. Sürdürülebilir finansmanda çevresel konular; iklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonu ile daha geniş anlamda çevreyi, örneğin biyoçeşitliliğin korunması, kirliliğin önlenmesi, su tüketiminin azaltılması ve döngüsel ekonomiyi içerebiliyor. Sosyal konular ise; eşitsizlik, kapsayıcılık, çalışma ilişkileri, insan sermayesine ve topluluklara yatırım ile insan hakları konularını kapsayabiliyor.

Raporlama yılı boyunca, finansal hizmetler ve bankacılık sektöründeki Topluluk şirketlerimiz, sürdürülebilir finansman faaliyetlerini artırmaya yönelik çabalarını sürdürdü. Diğer Topluluk şirketlerimiz ise, yeşil ve sürdürülebilir finansman çözümleriyle yeni yatırımlarında daha düşük finansman maliyeti ve elverişli koşullardan yararlandı. Son olarak, yenilenebilir enerji teknolojilerine yaptığımız yatırımları geliştirmek için Sabancı Climate Ventures aracılığıyla finansal teşviklerden yararlandık. Sabancı Climate Ventures, 2023 yılında ABD'de 272 MW'lık güneş enerjisi yatırımı olan Cutlass Solar II Projesi için 184 milyon ABD doları tutarında vergi kredili (tax equity) finansman sağladı. Bu proje, sürdürülebilir enerji taahhüdümüzde önemli bir adımı temsil etmekte ve etki yaratan girişimler için finansal fırsatlardan yararlanma yeteneğimizi göstermektedir.

 

Ana İş Alanlarımızın Dönüşümü Bölümünü İndirin