Sosyal
Gündemimiz
Uyumun Yankıları: Kalıcı Toplumsal Etki Yaratmak için Bir Aradayız Sabancı Holding olarak Sosyal Gündemimiz birlikteliği yansıtıyor ve etkili toplumsal girişimler ve iş birliğine dayalı çalışmalar yoluyla refah içinde bir gelecek yaratma konusundaki kararlılığımızı ortaya koyuyor. #Toplumsal Yatırımlar #Dijital #Sosyal

Sosyal Gündemimiz faaliyetlerimizin merkezinde yer alıyor. Topluluğumuzdaki 60 bini aşkın çalışanımızla ve değer zincirimiz aracılığıyla ulaştığımız milyonlarca bireyin farkındalığıyla, hem işimizi dönüştürmek hem de toplumun iyiliğine katkıda bulunmak için çok çalışmaya kararlıyız.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile bağlantılı ürün ve hizmetler sunarak, sorumlu bir işveren olarak ve çalışanlarımız ve ailelerini kapsayan gönüllülük programlarını teşvik ederek bu doğrultuda başarıyla ilerliyoruz.

Sabancı Topluluğu olarak Sosyal Gündemimiz, Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz toplumsal dönüşümü desteklemeye yönelik çok sayıda proje ile ana işlerimizin ve faaliyet gösterdikleri alanların sınırlarını aşarak daha geniş bir topluma ulaşıyor.

Kaynaklarımızı stratejik olarak seferber ederek önemli sosyal ve çevresel sorunları ele alan projelerde yer alıyoruz. Bu projeler, değerlerimizi ve önceliklerimizi yansıtacak şekilde ve işlerimizin doğasıyla bağlantılı olarak tasarlanıyor ve pek çok farklı topluluğun yaşamlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Toplumsal
Yatırımlar

Sabancı Holding'in sürdürülebilir bir yaşam için öncü girişimlerle Türkiye ile dünyayı birleştirme amacı Topluluğun Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) çerçevesini de şekillendiriyor. Bu nedenle Sabancı Holding'in KSS stratejilerinin merkezinde, toplumsal katkı ve yatırımlar yer alıyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda pek çok etki alanına odaklanan Sabancı Topluluğu, tüm Topluluk şirketlerini çeşitli projeler altında bir araya getiren çatı programı Sabancı Gönüllüleri'nin yanı sıra Topluluk şirketlerinin bağımsız KSS girişimleri ve Sabancı Vakfı'na sağladığı kaynak ile toplumsal dönüşüme yön veriyor.

Sabancı Gönüllüleri, geçtiğimiz üç yılda Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamındaki etkinliklere toplamda yaklaşık 170 bin saat ayırdı. Bir başka deyişle, Sabancı Gönüllüleri 19 yıllık bir çalışmayı inanılmaz bir özveriyle sadece üç takvim yılına sığdırdı.

Sabancı
Vakfı

Sabancı Topluluğu; sanayi ve ticaret alanında eriştiği gücü, Sabancı Vakfı aracılığıyla sosyal ve kültürel alanlarda geniş ölçüde paylaşmaktadır.

49 yılda 54 binden fazla burs veren Sabancı Vakfı; eğitim, sanat ve spor alanlarındaki ödüllerle başarıyı takdir ve teşvik etmektedir. Vakfın temel faaliyet alanları arasında eğitim, sosyal değişim ve kültür-sanat yer almaktadır. Vakıf, bu çerçevede yürüttüğü faaliyetlerinde “kadınlar”, “gençler” ve “engelliler”e odaklanmaktadır.

2007’den bu yana yürütülen Sabancı Vakfı Hibe Programı ile toplumdaki kadınlar, gençler ve engellilere eşit fırsatların yaratılmasını ve bu grupların topluma aktif katılımlarını destekleyen sivil toplum kuruluşlarının projelerine katkı sunulmaktadır. Hibe Programı geride bıraktığı 17 yıl boyunca, ülke çapında 300 bini aşkın kişiyi doğrudan ve 4,6 milyondan fazla kişiyi dolaylı olarak etkileyen 238 proje ve girişime destek vermiştir.

 

Sabancı
Üniversitesi

Dünyanın önde gelen araştırma üniversitelerinden biri olma vizyonu doğrultusunda Sabancı Üniversitesi, geleceğe yön veren çok sayıda stratejik çalışma yürütmektedir.

Üniversite; evrensel değerlere sahip, toplumun ihtiyaçlarına duyarlı ve çözüm üretmeye odaklı, birlikte yaratma ve geliştirmeyi benimsemiş; sürekli gelişime açık ve kendine güvenen bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından resmi olarak “Araştırma Üniversitesi” unvanı verilen Türkiye’deki üç vakıf üniversitesinden biri olan Sabancı Üniversitesi, temel ve sosyal bilimler, mühendislik, teknoloji, işletme ve sanat alanlarında disiplinlerarası bir yaklaşımla fakülteler, merkezler ve forumlarda araştırmalar yürütmektedir. Üniversitede bilimsel araştırmaya, ekonomik kalkınmaya ve topluma katkıda bulunmak üzere faaliyet gösteren 10 merkez ve forum bulunmaktadır. Kuruluşundan bu yana araştırmaya odaklı çalışmalar yürüten Sabancı Üniversitesi, günümüze kadar 8.500’ü aşkın yayın yayınlamış* ve 315 patent*** almıştır. 2023 Kasım sonu itibarıyla halihazırda aktif olan dış kaynaklı araştırma projelerinin sayısı 285, toplam bütçesi ise 957 milyon TL’dir**.

YÖK 2022 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre Sabancı Üniversitesi, bütçesinden Ar-Ge’ye ayrılan paya göre %30,66 ile Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında birinci sırada yer alırken, 2023 yılında Sabancı Üniversitesi fakülte üyeleri 635’i aşkın bilimsel yayın* hazırlamış ve 23 patent*** almıştır.

* Güncelleme tarihi: 13.12.2023 (Scopus)
** Güncelleme tarihi: 30.11.2023
*** Güncelleme tarihi: 07.12.2023

 

Sabancı Üniversitesi
Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, dönüştürücü kültürel deneyimler sunan bir buluşma noktasıdır.

Koleksiyonları, sergileri ve etkinlikleriyle Türkiye’nin bütünsel sanat mirasını korumayı, geliştirmeyi, araştırmayı ve yorumlamayı önemseyen SSM; güncel sergileri ve etkinliklerinde tüm paydaşlarıyla beraber ortak değerler yaratmayı hedeflemektedir.

Farklı yaş gruplarından çocuklar için tasarlanan SSM Öğrenme Programları, güncel sergi ve SSM koleksiyonlarına paralel olarak resim, bilim, doğanın korunması, arkeoloji ve soyut sanat gibi konularda düzenlenen atölye çalışmalarıyla 2023’te de devam etmiştir. Bunlara ek olarak yıl boyunca okul grupları için rehberli turlar düzenlenmiştir.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, 2023 yılında ekolojik sanatın öncülerinden Agnes Denes’in Yaşayan Piramit sergisine ev sahipliği yapmıştır.

2017 yılından bu yana Sabancı Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Müzede Sahne, sahne sanatları aracılığıyla toplumsal öneme sahip etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

 

Finansal
Kapsayıcılık

Dünya Bankası istatistiklerine göre Türkiye'de nüfusun yaklaşık %70'i banka hesabı olan kişilerden oluşmaktadır. Bu kesimin yaklaşık yarısı "yarı bankacılık bilinci" olan, yani bankalarla ilişkilerinde 1 veya 2 ürün kullanan, ayda ortalama 2 veya daha az işlem yapan ve finansal sistemin hizmetlerinden gerçek anlamda faydalanamayan kişilerden oluşmaktadır.

Her ne kadar birçok müşteri dijital sistemlere geçiş yapıyor olsa da belirli bir yaş aralığındaki müşteriler hala finansal işlemleri için fiziksel kanalları kullanmayı tercih ediyor.

Genç müşteriler ise dijitalleşen ürün ve hizmetlerle finansal araçlara hızlı erişim sağlayarak finansal okuryazarlıklarını geliştirme potansiyeline sahip.

Bu doğrultuda Sabancı Topluluğu olarak finansal ürün ve hizmetlerimizi özellikle yetersiz hizmet alan gruplar için basit, erişilebilir ve kapsayıcı bir şekilde tasarlamayı hedefliyoruz. Bankalardan yararlanmayan kesimin ürün ve hizmetlerimizden yararlanmasını teşvik ederek, hem faydalı ve uygun fiyatlı finansal hizmetlere erişmelerini hem de işlemlerini güvenli ve pratik bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyoruz.

Sigorta ve emeklilik ürünlerimizle müşterilerimizi olası finansal risklerden korumayı ve uzun vadeli tasarruf yapmalarını teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Finansal ürün ve hizmetlerimizi küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), kadınlar, engelli yetişkinler ve gençler/yaşlılar gibi farklı grupların özel ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz.

Toplumsal Yatırımlarımız, Sabancı Gönüllüleri Programı, Sabancı Cumhuriyet Seferberliği, Sabancı Vakfı, Sabancı Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ve Finansal Kapsayıcılık uygulamalarımız hakkında detaylı bilgi için lütfen Sosyal Gündemimiz bölümünü indiriniz.

Sosyal Gündemimiz Bölümünü İndirin