Doğa
Gündemimiz
Uyumun Yankıları: Sürdürülebilirliğin Güçlendirilmesi İçimizde Büyüyor, Etkisi Sınırları Aşıyor Sabancı Holding olarak Doğa Gündemimiz içinde, karbonsuzlaşma, su yönetimi, biyoçeşitlilik ve döngüsel ekonomi alanlarındaki azimli hedeflerimiz ve girişimlerimizle uyumu yansıtıyor ve iş dünyası ile doğa arasındaki sürdürülebilir ilişkiyi güçlendiriyoruz. #Biyoçeşitlilik #Döngüsel #Karbonsuzlaşma #Çeşitlilik #Emisyonlar #Yatırım #Yönetim #Su

Sabancı Holding olarak, sürdürülebilir geleceğimizi şekillendirmede doğanın kritik rolünün farkındayız. Taahhüdümüz geleneksel yaklaşımın ötesine geçiyor; Doğa Temelli bir yaklaşımı savunmada lider olmayı hedefliyoruz. Biyoçeşitliliği korumak ve hatta rejenarasyonu desteklemek, aynı zamanda döngüsel iş modellerini teşvik etmek üzere iddialı hedefler belirleyerek, iş dünyası ve doğa arasında daha uyumlu bir ilişkinin önünü açmayı hedefliyoruz.

Bu doğrultuda, çalışmalarımızı karbonsuzlaşma odağından daha kapsamlı bir doğa programına doğru genişlettik ve çifte önemlilik yaklaşımı doğrultusunda hem dıştan içe hem de içten dışa bir yaklaşım benimsedik.

Sabancı Holding'in Doğa Gündemi, Karbonsuzlaşma Girişimleri, Su Yönetimi, Biyoçeşitlilik ve Döngüsel Ekonomi olmak üzere dört temel alandaki çalışmalarımızı içermektedir.

Çalışmalar Operasyonların Etkisine Odaklanmaktan
İş Modeli Üzerindeki Etkiye Genişletildi

Karbonsuzlaşma
Girişimleri

Sabancı Topluluğu olarak stratejik çerçevemizle uyumlu şekilde, 1,5°C hedefine ulaşmak için potansiyel riskleri ele alan kapsamlı bir karbonsuzlaşma stratejisi oluşturduk. Bu yolculuğa 2021 yılında başladıktan sonra, 2023 yılında Doğa Gündemimiz kapsamında ara dönem GHG (Sera Gazı) emisyon azaltım hedefleri getirerek taahhüdümüzü yükselttik.

Bu çaba, Net Sıfır Emisyon hedefimize yönelik iyileştirme için kilit alanların belirlenmesinde hayati öneme sahipti. Hem Sabancı Holding hem de Topluluk şirketleri için çevresel etkilerimizi azaltmaya yönelik spesifik önlemler ve eylemler belirledik. Ara dönem sera gazı emisyonlarını azaltma hedefimizin yanı sıra Sabancı Holding olarak, geçiş sürecini hızlandırmak ve Sabancı Topluluğu'nun aktif olarak faaliyet gösterdiği çeşitli sektörlerin etkin bir şekilde karbonsuzlaşması için tasarlanmış 15 karbonsuzlaşma inisiyatifi belirledik.

Karbonsuzlaşma İnisiyatifleri Listesi
Yenilenebilir elektrik kullanımı/ üretimi Karbondioksit yoğun yakıtların dönüşümü Fırın/kazan elektrifikasyonu Şebeke kayıplarının azaltılması Alternatif soğutucu akışkan kullanımı Biyodizel karışımı SF6 geri kazanımı Yenilenebilir doğal gaz (RNG) karışımı Şebeke karbonsuzlaşması Hammadde değişimi Elektrikli araç filo dönüşümü Klinker ikamesi Alternatif yakıt kullanımı Isı pompası kullanımı Ürün/şebeke optimizasyonu

Su
Yönetimi

Sabancı Topluluğu’nda suyu, faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörler ve toplumun geneli dahil olmak üzere tüm paydaşlarımız için temel bir doğal sermaye olarak görüyoruz. Su arzındaki kesintilerin tüm iş süreçlerimizi ve toplumları olumsuz etkileyeceğinin bilincindeyiz. Su kıtlığı ile ilişkili potansiyel riskleri azaltmak ve bu zorluğu etkin bir şekilde yönetmek için 2023 yılında Topluluk genelinde kapsamlı bir su projesi başlattık. Bu proje ile amacımız, su ile ilgili temel tanımlar, hesaplama metodolojileri ve metrikler konusunda tüm Topluluk şirketleri arasında ilgili sektörleri kapsayan bir uyum sağlamaktı.

Bu uyumun bir sonucu olarak, Topluluk şirketlerimiz genelinde orta vadeli su tüketimi hedefi tanımlarken; bu konudaki sınır ve tanım değişiklikleri nedeniyle bazı verileri yeniden belirledik.

2023 yılında toplam su tüketimimiz 8 milyon m3'e, deşarj edilen toplam su ise 334,2 milyon m3'e düştü.

Topluluk genelinde, 2023 yılında geri dönüştürülen ve yeniden kullanılan su oranı %38 oldu. Gelecekte, özellikle su ve emisyon yoğun sektörlerde ilgili projeler aracılığıyla su verimliliğini artırmaya öncelik vermeye devam edeceğiz.

YILLARA GÖRE SU YOĞUNLUĞU(M3/MİLYON TL)
KAYNAĞINA GÖRE SU TÜKETİMİ*
SEKTÖRLERE GÖRE SU TÜKETİMİ*

*SBS BV dahil değildir

 

Biyoçeşitlilik

Sabancı Topluluğu, 2023 yılında, ilgili riskleri ele almak ve potansiyel etkilerini azaltmak için tüm topluluk genelinde kapsamlı bir biyoçeşitlilik projesi başlattı.

Tüm Topluluk şirketleri için biyoçeşitlilik hedefleri oluşturma sürecinin tek bir yaklaşımla yürütülemeyeceğinin farkında olarak her bir şirkete özel tasarlanmış süreçler oluşturuldu. Proje, ilgili departmanlardaki tüm çalışanların biyoçeşitliliğin korunmasının kritik önemini anlamaları için kapsamlı eğitim ve uyum çalışmalarıyla başladı.

Bunu takiben, önceliklendirilmiş Topluluk şirketleri, öncelikli konumların değerlendirilmesine ilişkin Doğa ile İlgili Finansal Açıklamalar Görev Gücü (TNFD) Kılavuzuna uyarak, faaliyetlerinin hassas ekosistemlerle kesiştiği öncelikli alanları ve konumları sistematik olarak belirledi. Bu değerlendirme sayesinde, faaliyetlerimizin ilgili coğrafyalardaki biyoçeşitlilik üzerindeki potansiyel etkilerini ve bağımlılıklarını inceleyerek, faaliyetlerimizle ilişkili risk ve fırsatları net bir şekilde anladık.

Döngüsel
Ekonomi

En son yayınlanan Döngüsellik Boşluk Analizi Raporu'na (CGR) göre, son altı yılda, küresel ekonomi içerisindeki malzeme tüketiminde yarım trilyon tonu aşan bir artış görülmüştür. Umut verici şekilde, döngüsel ekonomi mega trend statüsüne ulaşmış ve döngüsel ekonomiyle ilgili tartışmalar, münazaralar ve makalelerin sayısı son beş yılda neredeyse üç katına çıkmıştır.

Sabancı Holding olarak, sürdürülebilir bir geleceğe döngüsel ekonomi çerçevemizle güçlendirilmiş şekilde stratejik olarak yatırım yapmaya kararlıyız. Malzeme kıtlığını ele alma konusundaki acil ihtiyacın farkında olarak hem mevcut operasyonlarımızda hem de yeni yatırımlarımızda kaynak verimliliğini artırmaya odaklanıyoruz. 2050 yılına kadar Sıfır Atık hedefiyle, düzenli depolama alanlarına ve atık yakmaya olan bağımlılığı en aza indirmeyi hedefliyoruz.

Sabancı Topluluğu olarak, her bir Topluluk şirketinde döngüsellik olgunluk aşamasına bağlı olarak döngüsel ekonomi ilkelerini yerleştirmek temel hedeflerimizden biridir. Döngüsel Geçiş Göstergeleri (CTI) çerçevesine dayanan üç döngüsel ekonomi temel unsuru; Döngüsel Girdi, Döngüsel Tasarım ve Döngüsel Çıktı, Sabancı Holding'de döngüselliğe derinlemesine bakmamıza yardımcı olmuştur.
Amaç
Sabancı Holding'in Döngüsel Amacı ‘Sabancı Holding olarak, döngüsel ekonomi temelleri üzerine inşa ettiğimiz döngüsel bir geleceği şekillendirmek için stratejik yatırımlar yapıyoruz. Malzeme kıtlığını ele alma konusundaki acil ihtiyacı göz önünde bulundurarak, düzenli depolama alanlarından ve atıkları yakmaktan uzaklaşıp 2050 yılına kadar Sıfır Atık hedefine ulaşmak için faaliyetlerimizde ve gelecekteki yatırımlarımızda kaynak verimliliğini artırmayı önceliklendiriyoruz.’
Bu amacımızda başarılı olmak için, döngüsellik performansımızı geliştirmek ve yeni fırsatları yakalamak üzere ‘Döngüsel Malzemeler ve Ortaklıklar’, ‘Döngüsel Tasarım İlkeleri’ ve ‘Geliştirilmiş Geri Kazanım Rotaları’ olmak üzere üç temel unsura odaklanacağız.
Temel Unsurlar Döngüsel Malzemeler
ve Ortaklıklar
Döngüsel Tasarım
İlkeleri
Geliştirilmiş Geri Kazanım Rotaları
Hedefler Sabancı Holding, 2030 yılına kadar ilgili Topluluk şirketleri* için Döngüsel Girdi** hedeflerine ve kilometre taşlarına ulaşmayı amaçlamaktadır. Sabancı Holding, 2050 yılına kadar ilgili Topluluk şirketlerinin* tüm temel ürünlerini*** Döngüsel İlkeleri baz alarak tasarlamasını hedeflemektedir. Sabancı Holding, 2050 yılına kadar ilgili Topluluk şirketlerinde* düzenli depolama ve atık yakma işlemlerini**** ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

*İlgili Topluluk şirketleri, Döngüsel Ekonomi Projesi kapsamındaki Akçansa, Çimsa, Temsa,Enerjisa Üretim, Enerjisa Enerji ve Teknosa şirketlerini içerir.
**Mevcut % döngüsel girişi anlamak için daha fazla analiz gereklidir.
***Kilit ürünler şirket bazında belirlenir. İlkeler dayanıklılık, tamir edilebilirlik ve döngüsel kompozisyondur.
****Tehlikeli atıkların yakılması kapsam dışıdır

Doğa Gündemimiz Bölümünü İndirin